Plasma Studio - TSC WORKSHOP - External Rendering Plasma Studio - TSC WORKSHOP - External Rendering Plasma Studio - TSC WORKSHOP - CNC Physical Model Plasma Studio - TSC WORKSHOP - CNC Physical Model Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Parametric Study Models Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Parametric Study Models Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Facade's Tectonics Study Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Facades Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Facades Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Floor Plan Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Floor Plan Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Floor Plan Plasma Studio - TSC WORKSHOP - Floor Plan

TSC Workshop

  • Facebook Logo
  • Twitter Logo
  • LinkedIn Logo
  • Pinterest Album by Plasma Studio

In an industrial pocket of San Candido, the design of a workshop and administration facility for a local construction and carpentry firm is driven by the necessity to respond, on the one hand, to a series of banal functional necessities, and, on the other, to the innovative spirit of our client.

Program and Form

The articulated volume is derived from the deformation of a three-dimensional grid. The functional requirements of a carpenter’s workshop generate a three-dimensional module that defines the spacing of this grid. When overlapped with site constraints, the grid is subsequently distorted.

Programmatically, the volume accommodates truck, pedestrian, and car access with a simple circulation loop at the ground level feeding into the main workshop space. This open workspace allows clients to interact directly with fabricators--offering a unique collaboration experience. Above the workshop, offices are separated from the main workspace with views of the landscape beyond.

Lamellar Morphologies

The lamellar material system of the TSC Workshop is comprised of linear wood elements wrapping the facade to create a wide array of light and shading effects. Though simple in their geometry and form, these singular components create complex results. The angle of each wood strip is calibrated to negotiate solar gain, direct sunlight exposure, and specific programmatic requirements. In addition, the strips rotate at each end to create a rich formal language that both responds to and challenges the existing architectural context. By incorporating multiple parameters within a simple material element, a complex integral design solution is achieved.

The lamellas work on two very distinct levels. The wood strips create a simple and unique environmental condition for the interior of the building, both protecting workspaces from harsh direct sunlight, and defining zones where solar insulation is desired. They also create a fluid linearity for the entire building--producing an interesting dialogue with the crystalline volume behind. The lamellas flow continuously around the building, splitting to allow for generous views of the landscape, and eventually meeting the ground plane directly. This interconnectivity blurs the boundary between building and landscape while creating interesting spatial and experiential conditions.

TYPE_

Industrial, Offices

status_

Invited Competition

location_

Innichen/San Candido, Italy

year_

2011

client_

Werner Tschurtschenthaler

size_

3,300 sqm

program_

Workshop facilities and administration

.

.

partner in charge_

Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell

project architects_

Ulla Hell

design team_

Steve de Micoli, Maria Paez, Victor Schaumann, Libny Pacheco, Peter Pichler, Clara Ortiz

www.plasmastudio.com by Plasma Studio is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.