Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - External Rendering Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - External Rendering Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - External Rendering Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Internal Rendering Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Internal Rendering Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Internal Rendering Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Diagram Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Diagram Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Diagram Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Diagram Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Diagram Plasma Studio - LOW CARBON EXHIBITION CENTRE - Diagram

Low Carbon Exhibition Centre

  • Facebook Logo
  • Twitter Logo
  • LinkedIn Logo
  • Pinterest Album by Plasma Studio

The concept for the Low-Carbon Exhibition Centre stems from geology: carbon being a product of intense geological forces and processes. In fact, it has the same atomic composition as diamond. Crystalline organisations offer an ideal formal repertoire for the sustainable future of buildings that make a link with their environment.

SPACE ALLOCATION

The three main programs (multifunctional hall, interactive hall, temporary exhibition) are duly and legibly represented in the three main crystalline volumes of the project. These solids are connected by a tessellated mesh, forming one continuous and differentiated space. The main entrance makes a fluid connection to the daylit central atrium: a central spine from which all the other spaces can be seen and easily accessed.

Whilst the circulation has been designed to be clear and legible, there are many possible routes, making for an exciting visit and adding a degree of flexibility and adaptability to the project. Visitors can enter through one of two entrances; the main entrance leads directly to the central lobby from which all three building volumes can be accessed independently. Alternatively, visitors can access the complex from the basement of the auditorium/multifunction hall, where the building services can be seen in action. From here they may walk up to the ground floor of the auditorium, and continue on to the atrium or ascend to the auditorium mezzanine level which opens up to the accessible roofscape.

MORPHOLOGY

Another important aspect of this building is its integration with the ground plane. Sunken two meters into the earth, visitors descend to the entrance. The volume of excavated earth is diverted to mounds surrounding the building as an articulated landscape that, together with the built volumes, is shaped to maximize rainwater collection in specifically designed water pools. These water pools drain into two large water bodies at either end of the building. In this way, the building appears as a bridge spanning across a river. Additionally, the water bodies pre-cool the air intake on the east side, significantly adding to the natural ventilation process all year round.

TYPE_

Cultural, Exhibition, Public

status_

Competition 1st Prize, Under Construction

location_

Wuxi, China

year_

2012-2014

client_

Taihu New Town of Wuxi

budget_

Undisclosed

size_

4,500 sqm

program_

Exhibition Centre to showcase Green Energy Technologies

.

.

partner in charge_

Chuan Wang, Holger Kehne, Eva Castro

design team_

Li Gan, Libny Pacheco, Xiaoju Liao, Pingshan Qu, Tool Nampanwiwat, Xiang Li, Zeqing Xu,Bo Jing, Sheng Jing, Lewen Liu, Wenling Li

www.plasmastudio.com by Plasma Studio is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.